// Klantcase

Programmabureau BRO

Hoe jaarlijkse survey onderzoeken en activatiesessies hebben geleid tot meer inzicht in de effectiviteit van de geïmplementeerde BRO wetgeving.

De BRO is een landelijke informatievoorziening van publieke bodem- en ondergrondgegevens, die voorheen in verschillende registraties waren opgeslagen. De BRO is onderdeel van het stelsel van basisregistraties.

Dit stelsel vormt het fundament van de informatievoorziening voor de overheid, en speelt een belangrijke rol bij het aanpakken van maatschappelijke vraagstukken. Daarbij valt onder meer te denken aan het gebruik van gegevens uit de BRO in relatie tot de grondwaterproblematiek, koude- warmteopslag, klimaatadaptatie en de aanleg van infrastructuur.

Vanaf 2018 is de wet BRO van kracht. Inmiddels zijn drie tranches met in totaal 20 registratieobjecten in werking getreden. De vierde en laatste tranche wordt in 2022 ingevoerd. Het bronhouderschap is belegd bij gemeenten, provincies, waterschappen en de ministeries van EZK en IenW (waaronder Rijkswaterstaat).

Situatieschets

Het Programma Basisregistratie Ondergrond is in het leven geroepen om ervoor te zorgen dat de basisregistratie wordt gerealiseerd en ook effectief wordt gebruikt. Het programma wordt uitgevoerd door het Programmabureau BRO. Het bureau wil een goed overzicht hebben van de voortgang van de implementatie van de BRO bij de verschillende groepen bronhouders. Ook wil het bureau inzicht verkrijgen in de behoefte aan ondersteuning bij de bronhouders. Statisfact voert sinds 2015 het Inventarisatieonderzoek BRO uit, om deze inzichten te verkrijgen.

Uitdaging

Op basis van de verkregen inzichten moest er gericht invulling gegeven worden aan de ondersteuningsbehoefte van bronhouders en was het van belang dat op basis van de inzichtingen concrete acties ondernomen zouden worden. 

Aangezien voorafgaand aan het onderzoek geen goed beeld was van de gebruikers van de BRO ontstond er vanuit het programmateam ook hierbij behoefte aan ondersteuning door Statisfact.

“Ik omschrijf de samenwerking met Statisfact als goed en zorgvuldig en resultaatgericht.”

- Opdrachtgever

Oplossing

Survey onderzoek

In april 2021 is wederom het inventarisatieondezoek BRO uitgevoerd middels een online survey die is uitgezet onder bronhouders van gemeenten, provincies en waterschappen met als doel de voortgang van de implementatie van de BRO te monitoren. Statisfact heeft ondersteuning geboden bij het achterhalen van de juiste contactpersonen voor het onderzoek waardoor er een goede respons is behaald: aan het onderzoek hebben uiteindelijk 184 bronhouders deelgenomen. Additioneel is er een spiegelonderzoek uitgevoerd met als doel inzicht te krijgen in hoe de werkelijke resultaten zich verhouden tot de eigen verwachtingen van het programmabureau.

Activatiesessie

Er heeft vervolgens een activatiesessie plaatsgevonden met het programmateam BRO, met als doel de resultaten van het inventarisatieonderzoek te verdiepen en om tot verbeteringen en acties te komen. Statisfact heeft deze sessie gefaciliteerd. Deze sessie bestond uit de volgende twee fases:

  1. In het eerste deel heeft Statisfact de resultaten aan de hand van een infographic, waarin de meest belangrijkste resultaten op een visueel aantrekkelijke manier is weergegeven, gedeeld en besproken.

  2. Het tweede deel was erop gericht om de verkregen kwalitatieve verdieping om te zetten naar concrete aanknopingspunten voor verbeteracties.

Op basis van de highlights uit het onderzoek en de uitkomsten van het spiegelonderzoek, is er een keuze gemaakt voor een aantal thema’s die tijdens de sessie zijn behandeld. Deelnemers hebben aan de hand van een gespreksleidraad een aantal open vragen beantwoord, en ingevoerd in de online samenwerkingstool die is gebruikt tijdens de sessie. Vervolgens is er een discussie gevoerd over de input die is gegeven.

Resultaat

De verkregen inzichten zijn gebruikt om stakeholders te informeren over de voortang van de implementatie en het gebruik (vanuit bronhouders perspectief) van de BRO. Dit is gedaan aan de hand van de infographic. Daarnaast heeft de infographic de bronhouders geholpen om de implementatie en het gebruik van de BRO bespreekbaar te maken binnen de eigen organisatie.

Dankzij de activatiesessie die heeft plaatsgevonden met het programmateam BRO zijn er ideeën ontstaan over vervolgacties die de implementatie en het gebruik van de BRO zouden kunnen ondersteunen. Verder heeft de sessie het programmateam geholpen om de resultaten in de juiste context te plaatsen en is er geconcludeerd dat een totaalbeeld van alle cijfers omtrent het gebruik van de BRO ontbreekt en dat het tijd is om het gebruik van de BRO te meten. Het Programmabureau BRO heeft dan ook de de wens geuit om op korte termijn inzicht te krijgen in het gebruik van gegevens uit de BRO door de ‘echte’ gebruikers.

Weten hoe onderzoek en activatiesessies jouw organisatie helpen bij het implementeren van nieuwe wetgeving?