// Klantcase

Minsterie van BZK - Consultaties Samenhangende Objectenregistratie

Hoe een gebruikersonderzoek het ministerie van BZK de feedback gaf om tot een conceptmodel te komen van de Samenhangende Objectenregistratie (SOR).

Het ministerie van BZK is in samenwerking met andere organisaties in het geo-werkveld gestart met Doorontwikkeling in Samenhang van de geo-basisregistraties (DiS Geo). Doelstelling daarvan is om meer samenhang te creëren in de geo-informatie infrastructuur. Onderdeel is de doorontwikkeling van enkele bestaande geo-basisregistraties tot één samenhangende objectenregistratie.

Een samenhangende objectenregistratie is een uniforme registratie met daarin basisgegevens over objecten in de fysieke werkelijkheid die zich voor gebruikers als één registratie gedraagt. Daaronder verstaan we objecten die in het terrein zichtbaar zijn, zoals gebouwen, wegen, water, spoorlijnen en bomen, terreindelen, aangevuld met enkele (administratieve) objecten als woonplaatsen, gemeentegrenzen en openbare ruimten.

Situatieschets

In april 2020 is het zogenaamde hoofdlijnenrapport van de inhoud van de samenhangende objectenregistratie gepubliceerd. In dit document zijn de resultaten van verschillende verkenningen samengebracht, zijn uitgangspunten beschreven en is een conceptueel denkkader opgesteld voor de inhoud van de samenhangende objectenregistratie.

Een interbestuurlijk expertteam heeft aan de hand van het hoofdlijnenrapport verder gewerkt aan de inhoud van de objectenregistratie door het opstellen van een inhoudelijk conceptueel model (eisen aan de modellering).

Uitdaging

Het kernteam SOR heeft Statisfact gevraagd om een tweetal consultaties uit te voeren. Deze consultaties waren er primair op gericht om meningen en argumentaties van gebruikers van (geo)basisregistraties over de inhoud van het conceptueel model op te halen. Deze inzichten uit zowel de private als publieke sector moesten in zeer korte tijd verdiept kunnen worden door het expertteam en zo nodig vertaald worden naar verbeteringen. Op basis van deze consultaties moest het kernteam SOR komen tot een besluitvormingsversie van het conceptueel model en uiteindelijk de input voor een informatiemodel SOR bieden.

Oplossing

Eind 2020 heeft de eerste consultatie plaatsgevonden, waarbij feedback is opgehaald over deze eerste versie van het conceptueel model. De consultatie is niet anoniem uitgevoerd zodat er op basis van de resultaten contact opgenomen kon worden met gebruikers. De resultaten van het onderzoek zijn gedurende de looptijd via een online te benaderen dashboard beschikbaar gesteld. Dit gaf het expertteam de mogelijkheid om in een korte doorlooptijd de resultaten te doorgronden en waar nodig snel verbeteringen te realiseren.

In het tweede kwartaal van 2021 heeft de tweede consultatie plaatsgevonden. De consultatie naar de eerste versie van het conceptuele model was breed en gedetailleerd qua onderwerpen en vraagstelling. In de tweede consultatie is er gekozen voor een smallere benadering, waarbij de focus lag op het toetsen of de feedback uit de vorige consultatie op een adequate manier verwerkt is in de huidige versie van het conceptueel model.

De toegevoegde waarde van het onderzoek is vooral bereikt door de hoge respons. Deze respons heeft Statisfact weten te realiseren door de consultatie met de inzet van aanvullende communicatiediensten, en via diverse kanalen, onder de aandacht te brengen bij gebruikers van (geo)basisregistraties uit de private en publieke sector.

Resultaat

Vanuit een diversiteit van werkvelden heeft het kernteam waardevolle feedback ontvangen vanuit de eerste consultatie en was zij goed in staat om te komen tot een volgende versie van een conceptueel model. Dit heeft geresulteerd in een (voorlopige) eindversie van het informatiemodel SOR welke gereed is voor het bredere besluitvorminsproces. Het dashboard, de aanvullende analyses en de infographics hebben hier een belangrijke bijdrage in geleverd.

Benieuwd naar de infographic met de uitkomsten? Je leest het hier.

Weten wat de effecten van een gebruikersonderzoek kunnen zijn op jouw organisatie?